Per què és necessari revisar el perfil investigador? 

El personal investigador pot tindre perfils en diferents plataformes, bases de dades o cercadors que recullen la seua producció científica. La creació d’aquestos  perfils normalment sol ser automàtica, per la qual cosa és molt habitual que es creen i inclús es dupliquen els perfils segons s’haja signat l’article, sobre tot si no està normalitzada la signatura científica.

Per aquest motiu es recomana periòdicament, almenys una vegada a l’any, revisar els diferents perfils que es tinguen, posant especial atenció als últims articles publicats i comprovar que hi estiguen inclosos.

Que els perfils estiguen actualitzats i complets permet una identificació unívoca de l’autor amb la seua producció científica, a més de ser ja requisit  imprescindible per a la sol·licitud de projectes d’investigació.

Bons hàbits en la creació de perfils i el seu manteniment

  • Omplir tots els camps del perfil: dades personals, paraules claus, afiliació, etc.

  • Compartir els perfils creats: és important compartir-los en les nostres pàgines personals i incloure’ls en publicacions, signatures, etc.

  • Interconnectar perfils: amb uns senzills passos, els perfils queden relacionats i s’eviten ambigïtats en la identificació d’ investigadors.

  • Analitzar mètriques: algunes plataformes mostren estadístiques , visites, investigadors i temàtiques relacionades que poden ajudar a millorar el perfil i localitzar línies d’investigació d’interés.

  • Manteniment: és imprescindible la revisió periòdica dels perfils per a evitar la possible dispersió de la nostra producció científica.

Recomanacions per a cada perfil investigador

En el perfil personal UPV de cada investigador/a es poden incloure els diferents identificadors científics.

Només és necessari identificar-se en la intranet,  i dins de l’apartat de «Dades personals» seleccionar l’opció de «Identificadors científics» i omplir els diferents camps: ORCID, Researcher Id, Scopus Author ID

Publons és un servei oferit per la Web of Science que permet realitzar un seguiment de publicacions, mètriques de cites, etc.

En els propers mesos la plataforma Publons deixarà d’existir i els perfils dels investigadors s’integraran de forma automàtica en la WoS, per la qual cosa la revisió en aquest cas es recomana fer quan es realitze la migració.

Però si es vol revisar el perfil Publons ara, es pot seguir aquesta presentació: Gestionar un perfil de investigador/a

Per a revisar i completar el perfil ORCID, es recomana visitar el post: ORCID per a investigadors que inclou:

  • Recomanacions sobre camps a omplir
  • Com afegir les teues publicacions
  • Visibilitat del perfil

Les raons per a tenir un perfil en Google Acadèmic a més de la seua gran visibilitat, son que el procés de creació és molt senzill, i el seu manteniment és quasi automàtic gràcies a la tecnologia Google.

Però encara així convé revisar-lo amb l’ajuda del post que publicarem al blog UPV Gandia Ciencia: Millora el teu perfil investigador amb Google Scholar amb recomanacions per a la revisió del perfil o la seua creació en cas de no tenir-lo.

Per a la revisió del perfil investigador a Scopus, es recomanen els següents materials:

Tots els autors amb publicaciones a Dialnet compten amb un identificador ùnic (códi d’autor Dialnet) i amb la seua pròpia pàgina d’autor on es recull tota la informació disponible a Dialnet.

Per a revisar este perfil i suggerir possibles canvis, es recomana la lectura: l’ autor a Dialnet

Ajuda i sessions personalitzades

Per a resoldre dubtes concrets sobre perfils investigadors, es pot sol·licitar una sessió personalitzada amb una bibliotecària