Des de sempre, l’ànsia per arribar a terres desconegudes, imaginàries o no, ha inspirat l’ésser humà. L’Era dels Descobriments (segles XV a XVII), a través dels marins espanyols i portuguesos, va obrir camins i vies per a l’exploració del món conegut, completant-se la primera circumnavegació del planeta. Aquests viatges tenien més un caràcter colonitzador i evangelitzador on s’imposava el poder del vell continent al Nou Món.

Serà a finals del segle XVII, quan comenci la nova era de l’exploració científica, quan els científics, especialment els naturalistes, publiquin, amb el màxim rigor, les troballes dels seus viatges. El segle XVIII és el gran segle dels viatgers, dels col·leccionistes i classificadors. Les missions científiques van traçar mapes i van fer observacions sobre les dimensions de la Terra i els seus habitants. Formen part d’aquest ambient il·lustrat, figures com Humboldt, Bonpland, Mutis o el valencià Cavanilles.

La Setmana de la Ciència del Campus Gandia UPV enguany es centra en la figura del naturalista Alexander von Humboldt (1769-1859) a través d’una fantàstica exposició que es podrà visitar a la sala d’usos múltiples del CRAI.

A la Biblioteca Campus Gandia CRAI hem volgut col·laborar amb aquest esdeveniment, organitzant una selecció de materials entorn de “Humboldt i Cavanilles: científics, naturalistes, viatgers“, ja que tots dos van tindre una relació estreta i són considerats els precursors de les expedicions científiques que anys més tard realitzaria Darwin, entre altres.

Humboldt va arribar a Espanya per a aconseguir permís real per a emprendre el seu viatge al Nou Continent en 1799 i va tindre contacte en eixos anys amb naturalistes espanyols, destacant la relació personal i professional amb Antonio José Cavanilles (1745 – 1804). Prova d’eixa relació és l’existència de l’única carta conservada que Humboldt va enviar a Cavanilles en 1803.

Exposició: Alexander von Humboldt. En la naturaleza todo está conectado 

El Campus Gandia UPV acull l’exposició “Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo está conectado”, una mostra que destaca les aportacions científiques del naturalista alemany, figura clau en la Il·lustració i se centra en la relació del científic amb Espanya, que va visitar a la fi del segle XVIII com a part del seu viatge a Amèrica.

La Casa de la Ciència del CSIC a València organitza la itinerància de la mostra que ha estat anteriorment al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València o en el  Centre Oceanogràfic de Gijón (IEO-CSIC) entre altres.

Humboldt – Cavanilles: estudis sobre la seua relació científica i epistolar

   Martí Marco, M. R. (2008). La figura del botánico valenciano Antonio José Cavanilles en su relación científica con Humboldt y los botánicos alemanesHiN – Alejandro De Humboldt En La Red. Revista Internacional De Estudios Humboldtianos, 9(17), 16-30.

   Martí Marco, M. R. (2009). El botánico valenciano A. J. Cavanilles en su relación epistolar y científica con Alexander von Humboldt y los botánicos alemanes. En Viajes y viajeros, entre ficción y realidad : Alemania-España / (pp. 81–91). Universitat de València.

   Martí Marco, M. R. (2009). El naturalista Alejando de Humboldt, Cavanilles y Juan AndrésCuadernos Dieciochistas, 7.

   Puig-Samper, M. Ángel. (1999). Humboldt, un prusiano en la Corte del Rey Carlos IVRevista De Indias, 59(216), 329–355.

   Puig-Samper, M. Ángel y Rebok, S. (2007). Alejandro de Humboldt y España: La preparación de su viaje americano y sus vínculos con la ciencia española. HiN – Alejandro De Humboldt En La Red. Revista Internacional De Estudios Humboldtianos, 8(15), 32-47.

Llibres electrònics i en paper

Per a navegar per les portades del carrusel es poden utilitzar els botons de navegació que hi ha en tots dos costats. Fent clic en cada imatge s’accedeix a la seua fitxa en Polibuscador

Alexander von Humboldt

Antonio José Cavanilles

Documentació original digitalitzada

Biblioteques i repositoris digitals que ofereixen accés en línia a l’obra de Humboldt i Cavanilles en format digital. Inclou llibres, manuscrits (diaris, memoràndums, cartes…), dibuixos, gravats i material cartogràfic.

Alexander von Humboldt
Antonio José Cavanilles

Articles científics

Selecció de títols de revista que contenen informació i estudis sobre la figura d’Alexander von Humboldt. Algunes revistes estan disponibles a text complet en línia i altres les pots trobar en el nostre catàleg.

Estudios geográficos
Revista de Occidente
Revista de Indias
Asclepio: Revista de historia de la medicina y de la ciencia
Boletín Cultural y Bibliográfico
Mètode: Revista de difusió de la investigació
Quercus
Investigación y ciencia
Journal of Ecology
RECENSIÓN. Revista Internacional de Ciencias Humanas y Crítica de Libros

Expedicions científiques

Si t’agrada l’aventura i ets un apassionat de la ciència no et perdes aquest recull d’assajos, novel·les i pel·lícules, en paper i en format electrònic, sobre expedicions científiques, per entendre el valor de viatjar a la cerca del coneixement.

Per a navegar per les portades del carrusel es poden utilitzar els botons de navegació que hi ha en tots dos costats. Fent clic en cada imatge s’accedeix a la seua fitxa en Polibuscador.

Recursos web

Selecció de pàgines web que contenen informació i recursos sobre la vida i obra de Humboldt i Cavanilles.

Un viaje del espíritu: Alexander von Humboldt en España

Recurs web que reuneix diversos materials de l’exposició Un viaje del espíritu: Alexander von Humboldt en España (2006 – 2008) que es va celebrar en diferents centres de l’Institut Cervantes i en altres institucions europees.

International Humboldt Day

El Dia Internacional de Humboldt recull anualment events que es realitzen en tot el món per a celebrar el llegat de Humboldt i el seu treball pioner en la biogeografía, reunint a investigadors i institucions mitjançant l’organització de presentacions, activitats i events en línia.

Alexander von Humboldt

Pàgina d’autor de Humboldt en Dialnet.

Antonio José Cavanilles

Pàgina d’autor de Cavanilles en Dialnet.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept