Ciència-ficció en una biblioteca universitària?

Si atenem la definició clàssica de Ciència-ficció d’Isaac Asimov, que la considera com la branca de la literatura que tracta de la resposta humana als canvis científics i tecnològics, sembla que una col·lecció de ciència-ficció encaixa totalment en una biblioteca universitària politècnica, no?

Les Biblioteques UPV ja disposaven d’una gran col·lecció relacionada amb el gènere i en diferent tipus de material: novel·les, assajos, còmics, pel·lícules, etc., per la qual cosa es va acceptar la invitació de participar en un projecte d’innovació educativa UPV (PIME) basat en la Ciència-ficció, i així sistematitzar tots aquests títols.

Aquest PIME, en el qual participem la Biblioteca d’Informàtica i la Biblioteca Campus Gandia, pretén utilitzar la ciència-ficció i les seues tècniques narratives com a vehicle per a treballar els objectius ODS, analitzant relats, imaginant futurs possibles i trobant solucions imaginatives als problemes actuals, a més de fomentar vocacions científiques i millorar la comunicació de l’alumnat.

La col·lecció de ciència-ficció

La col·lecció de ciència-ficció s’ha organitzat en un primer nivell en subcol·leccions segons la seua tipologia documental: literatura, cinema, estudis i assajos, còmics, revistes; a més d’una subcol·lecció dedicada a les dones autores del gènere. En un segon nivell s’han organitzat els títols per cronologia i subgèneres, com es pot veure a continuació, per a facilitar així la seua consulta.

Amb aquesta col·lecció, la biblioteca us convida a descobrir o redescobrir la ciència-ficció no sols des del punt de vist literari sinó també des d’altres àmbits creatius com l’audiovisual o més científics a través d’estudis i assajos.

“L’única manera de descobrir els límits del possible és aventurar-se una mica més enllà d’aquests límits, en l’impossible”

Arthur C. Clarke

Literatura

Títols clàssics i actuals de ciència-ficció disponibles a les Biblioteques UPV, classificats per èpoques des dels orígens fins a les noves tendències de l’actualitat.

Ciència-ficció primitiva
Inicis de la ciència-ficció moderna
Edat d’Or
Edat de Plata
Nova Ona
Etapa final del segle XX
Ciència-ficció en l’actualitat
Relats
Pel·lícules de l’espai
Pel·lícules distòpiques i apocalíptiques
Pel·lícules ciberpunk
Pel·lícules steampunk
Pel·lícules de viatges en el temps
Pel·lícules de robots i intel·ligència artificial
Pel·lícules de superherois
Sèries

Cinema

Pel·lícules i sèries de ciència-ficció organitzades per subgèneres com distòpies, viatges en el temps o de robots i intel·ligència artificial entre altres.

Estudis i assajos

Àmplia selecció d’estudis i assajos per a l’estudi i investigació de la ciència-ficció: història, autors, però també tendències actuals.

Història de la ciència-ficció
Estudis sobre autors i obres
Ciència-ficció al cinema i la televisió
Raça i gènere en la ciència-ficció
Ciència-ficció i ecologia
Posthumanisme
Còmics distòpics i apocalíptics
Còmics de l’espai
Còmics de viatges en el temps
Còmics ciberpunk
Còmics steampunk
Còmics de robòtica i intel·ligència artificial

Còmics

La col·lecció de còmics de ciencia ficció s’ha classificat en subgèneres, més tradicionals com  còmics de l’espai o altres més contemporanis com ciberpunk o steampunk.

Autores

Des de Mary Shelley fins l’actualitat, les dones han tingut un paper destacat en la formació i evolució de la ciència-ficció, aportant nous temes i perspectives.

Revistes electròniques

Títols de revistes acadèmiques dedicades al món de la ciència-ficció i la fantasia, recomanades per a conéixer els últims estudis publicats.

“La ciència-ficció és una immensa metàfora”

Ursula K. Le Guin

Treballs Final de Grau / Treballs Final de Màster

Els alumnes i docents del Campus de Gandia  han demostrat un interés pel gènere de la ciencia-ficció, i així ho demostra el tractament que n’han fet d’ella, en  Treballs Acadèmics, tant en graus com de màster.

Ací en teniu una mostra de TFG/TFM i es pot ampliar amb altres treballs de la col·lecció EPSG – Treballs Acadèmics en RIUNET    i d’altres titulacions UPV.

Es fa un tractament tan pluridisciplinari com el gènere ho permet, com ara, anàlisis de les seues narratives, comparatives de pluralitats de mons, les distopies, i tot això basat en obres del gènere ciència-ficció. Així pel·lícules, com ara Blade Runner, Matrix o Alien entre d’altres, i també sèries  com Black Mirror, Dark, etc. s’aprofiten per a fer anàlisis de filmografies i fins i tot de creació de curtmetratges. Aspectes tan adequats per a alumnes que estudien Grau Comunicació Audiovisual.

D’altra banda els treballs també s’hi centren en els efectes especials i espacials, estudis sobre sons, correccions de colors, formats i pràctiques emprades per fer arribar a l’individu a descobrir límits i experimentar amb la imaginació. Disciplines  que alumnes del Màster de Post-producció Digital i Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació, So i Imatge saben utilitzar i ens demostren en aquests Treballs Acadèmics.

Finalment, es vol donar visibilitat a tots els treballs dipositats en el repositori Riunet de la UPV i fer servir els avantatges que la comunitat universitària n’obté del seu treball.

“L’aspecte més trist de la vida actual és que la ciència guanya en coneixement més ràpidament que la societat en saviesa”

Isaac Asimov
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept