Aprofitant la celebració del Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació (17 de maig), la Biblioteca Campus Gandia CRAI li dedica la selecció temàtica del mes a les noves tendències en telecomunicacions.  

Es pretén així donar difusió a la col·lecció de llibres, llibres electrònics, revistes, TFG i recursos web al voltant de les noves línies d’investigació i les darreres activitats organitzades pel Campus Gandia relacionades amb les telecomunicacions com la jornada Telecomunicacions per a la Societat” 

Temes com 5G, smart cities, ciberseguretat, industria 4.0, edificis intel·ligents, intel·ligència artificial… formen part del pla d’estudis actual i seran elements claus del futur camp de treball dels enginyers de telecomunicacions. 

Llibres

Llibres-e

TFG/TFM

Amb el desenvolupament  del 5G han sorgit nombroses aplicacions i  funcionalitats en el món de  l’automoció. En l’actualitat són molts els esforços encaminats al desenvolupament de sistemes de transport intel·ligent, coneguts per les seues sigles en anglés ITS (Intelligent Transportation Systems). En aquesta línia, s’han implementat xarxes vehiculares que aprofiten la potència de la tecnologia 5G per a les comunicacions entre vehicles i entre aquests i les infraestructures viàries. Gràcies a la tecnologia 5G s’obri un ampli espectre de comunicacions entre vehicles per a diferents aplicacions.

En el grau Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació, So i Imatge d’aquest Campus, són diversos els TFG que treballen aquesta nova tecnologia aplicada i de la qual referenciem alguns incorporats recentment al repositori Riunet UPV.

També es dediquen esforços a l’estudi de processament d’Imatge i Visió Artificial i malgrat que la Intel·ligència Artificial abasta molts més camps, en el cas concret de la Visió Artificial l’objectiu principal que es persegueix és adquirir, processar i analitzar imatges del món real de manera que es genere una informació interpretable per una màquina.

Aquesta tecnologia engloba diferents indústries:  Indústria automobilística com per exemple per a cotxes de conducció autònoma, Indústria de la salut en el qual els diagnòstics per imatge tenen una alta importància, Indústria bancària on es realitzen lectures de contractes per a anàlisis de dades, Indústria agrícola en el qual es pot portar un control de camps o productes, Indústria esportiva com per exemple per al control de compliment de les regles esportives. Altres sectors: seguretat, industrial, etc.

Així per exemple hi ha TFG que presenten línies de projectes reals basats en la inspecció de superfícies pintades mitjançant visió artificial, i altres que ofereixen una solució a un problema existent en el camp de la visió artificial aplicada com la detecció d’objectes en temps real, generant una quantitat de dades rellevants major.

Revistes

Dins la nostra col·lecció pots trobar títols de revista, tant de caràcter divulgatiu com revistes científiques, que publiquen regularment continguts sobre noves tendències en telecomunicacions. Te les presentem a continuació:

 • Byte TI. Trobaràs articles divulgatius sobre 5G, industria 4.0, intel·ligència artificial, Internet de les Coses, ciberseguretat i altres temes relacionats amb les noves tecnologies.
  Polibuscador | Web de la revista | Sumaris a Dialnet
 • National Geographic. Publica reportatges de divulgació acompanyats de material gràfic de qualitat sobre smart cities, robótica intel·ligent o cirurgia digital, entre d’altres.
  Polibuscador | Web de la revista | Sumaris a Dialnet
 • Suplements especials de la revista IPMark. Es publiquen anualment i aborden temes d’actualitat relacionats amb l’impacte de la revolució tecnològica sobre la indústria publicitària.
  Polibuscador | Web de la revista | Sumaris a Dialnet
 • Ad Hoc & Sensor Wireless Networks. Revista científica internacional que publica treballs d’investigació sobre xarxes inalàmbriques ad hoc i de sensors. Està publicada per Old City Publishing i coeditada per Jaime Lloret Mauri i Richard Yu.
  Polibuscador | Web de la revista

Fes clic sobre la portada per enllaçar amb la fitxa en Polibuscador o a l’índex de continguts en Dialnet.

Byte TI
Ad Hoc & Sensor Wireless Networks
National Geographic
Suplements IPMark

Recursos web recomanats

 • Recursos i grups de treball del COIT (Colegio Oficial de Ingenieros de Telecomunicaciones): 
  Consulta el llistat de grups de treball sobre Smart cities, vehicles connectats i autònoms, e-salut, entre altres. 
 • Buscador de les publicacions de la UIT (Unión Internacional de Telecomunicaciones)
  Utilitza el filtre “by topic” per a localitzar publicacions sobre temes com 5G, 6G, Smart cities, ciberseguritat i altres. 
 • European 5G Observatory (Comissió Europea):
  Portal que monitoritza els avanços en las polítiques 5G de la UE: informes, polítiques, estrategies nacionals etc. 
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept