“Maria Ibars, un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó»

Arriba al Campus Gandia UPV l’exposició itinerant “Maria Ibars, un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó» dedicada a la figura de Maria Ibars Ibars, nomenada escriptora de l’Any 2024 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La Biblioteca Campus Gandia CRAI col·labora amb aquesta exposició seleccionant materials bibliogràfics i recursos webs al voltant de Maria Ibars i la seua producció literària, com també al voltant de la temàtica principal de la seua obra, la Marina Alta. Es completa la selecció amb estudis i assaigs tant en fomat paper com electrònic.

Exposició: «Maria Ibars, un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó»

  • Organització: Acadèmia Valenciana de la Llengua
  • Comissió: Àngels Gregori, Verònica Cantó, M. Àngels Francés i Tudi Torró
  • Comissaris externs: Carles Mulet i Rosa Seser

Maria Ibars: biografia

Anna Maria Ibars i Ibars va nàixer el 29 de febrer del 1892 a València, on aleshores estava la família Ibars al servei de l’exportador hortofructícola Juan Arguimbau, de Dénia. Els Ibars prompte tornen a Dénia, i al costat dels magatzems de pansa va transcórrer la infantesa i primera joventut de Maria junt amb la seua germana Inés. El gran interés de Maria per l’aprenentatge motivà l’esforç econòmic dels pares perquè estudiara Magisteri a València. L’any 1916, ja mestra a la Font de la Figuera, coneix Vicent Payà, un comerciant de vins, amb qui es casa. En els anys següents naixerien la filla, Raquel, i el fill, Vicente-Darío.

La tardor de 1934, Maria es trasllada, amb els fills, a treballar a València. L’arribada a la ciutat implicà la seua integració en el moviment cultural valencianista, propiciada pel retrobament amb Carles Salvador, antic company d’estudis. No obstant això, la Guerra Civil estronca aquella incipient projecció pública.

Acabada la guerra, a la seua estimada Dénia i a les Rotes, al costat de la mar, Maria Ibars bastix Penyamar, la casa que esdevé el seu habitatge preferit, on es couria bona part de la seua obra. Paral·lelament, l’autora continua la tasca literària i cultural i, a recer de Lo Rat Penat, publica Poemes de Penyamar (1949), i participa amb Ram a l’amiga en la VI Taula de Poesia (1951) i en diverses corones literàries, certàmens vicentins i publicacions periòdiques.

La mort, el 1955, de Carles Salvador va ser un colp per a la convulsa situació anímica de l’autora, en un moment en què empitjorava la ja precària salut. A finals de la dècada, passarà temporades a Madrid, on residix la seua filla Raquel. Tanmateix, Maria Ibars persevera en el seu afany literari, ara més a prop de Nicolau Primitiu. És l’etapa de la publicació, en Sicània, de l’obra narrativa: Vides planes (1962), L’últim serf (1965) i el conjunt de contalles (1961-1966), així com també de les col·laboracions en el setmanari La Marina (1960-1964).

Després d’això, ja només tenim un curt silenci que conduïx a la seua mort, ocorreguda el dia 9 de gener del 1965.

Extracte de la introducció de Maria Ibars. Un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó

Maria Ibars Ibars: obra i estudis

Obra literària de Maria Ibars

Estudis sobre l’obra i la figura de Maria Ibars

Per a navegar per les portades del carrusel es poden utilitzar els botons de navegació que hi ha en tots dos costats. Fent clic en cada imatge s’accedeix a la seua fitxa en Polibuscador i comprovar la disponibilitat a la col·lecció de les Biblioteques UPV o les biblioteques BUVAL.

Articles científics, recursos webs i més

Selecció d’articles científics en format electrònic per a aprofundir en la vida i obra de Maria Ibars.

Autors: Rodrigo Segura, Francesc ; Ibarra Rius, Noelia
Autors: Torrents i Sunyol, Julieta ; Bataller Català, Alexandre
Autors: Mulet Grimalt, Carles
Autors: Lacueva i Lorenz, Maria

Recursos web destacats sobre Maria Ibars: monogràfic, tesi doctorial i, fins i tot, rutes literàries per la Dénia de Maria Ibars.

Maria Ibars 1892-1965

Pàgina dedicada a Maria Ibars amb informació sobre la seua Biografia, Premis, Obra, Comentaris d’obra, Antologia i Vincles recomanats

Elaborada per “L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana” (AELC)

Dossier monogràfic Aiguadolç

Dossier: Homenatge a Maria Ibars, realitzat per la revista L’Aiguadolç en el seu núm. 16-17 (1991).

Amb la participació d’autors com: Tomàs Llopis, Joan Ivars Cervera, Sofia Salvador, Sofia, Emili Rodríguez-Bernabeu, Antoni Prats, Carles Mulet i Grimalt, beatriu Civera, entre altres.

Tesi doctoral

Tesi doctoral de Maria Lacueva i Lorenz: Elles prenen la paraula. Recuperació crítica i transmissió a les aules de les escriptores valencianes de postguerra: una perspectiva des de l’educació literària

Rutes literàries

Rutes literàries incloses en el “Mapa Literari Català d’Espais Escrits”

Audiovisuals

Sèrie “Valentes” (a Punt), temporada 1, capítol 13 dedicat a Ana Maria Ibars (1892-1965)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Reportatge sobre Maria Ibars, realitzat des de l’Ajuntament de la Font de la Figuera i presentat el 7 de març de 2015 al teatre Joan de Joanes d’aquest poble.

Maria Ibars Ibars va aconseguir el títol de mestra en l’Escola de Magisteri de València en 1913. En 1916 va aconseguir una plaça definitiva a la Font de la Figuera, on va conéixer el seu marit Vicente Payà Pla.

Marina Alta, font d’inspiració de Maria Ibars

L’obra de Maria Ibars es sitúa al voltant de Dénia i la Marina Alta  a principis del segle XX, destacant elements com El Montgó, eix de la seua poesia i la seua narrativa com “Escriure i viure a l’ombra del Montgó» o «Un univers literari a l’ombra del Montgó», o la casa familiar de Penyamar a les Rotes, espai inpirador de l’escriptora.

La exposició es completa per tant amb una selecció de materials al voltant de la Marina Alta disponible a la col·lecció de la Biblioteca Campus Gandia CRAI.